Köldök Tévé
Minden olyan képi, vagy szöveges tartalom, amely valami szokatlant mutat be önmagunkról, az emberről, világunkról.

Álomlátó II. Nolblog

blogolok videót képet hangot

Fogat-ot hajtottunk. Na, ez csak egy nem komoly bevezető mondat. Kedves olvasóimnak jelenthetem, hogy a foci, a jégkorong, a kosárlabda, sőt még a tenisz, és a kerékpár is kedvelt sportágaim.


Valami azonban történt múlt szombaton, az a sport, amelyet eddig csak televízión keresztül láttam, az életem része lett. Ez valami velünk született gyönyörűség. Bátran állíthatom lóban, kutyában még az életben nem csalódtam. Emberben már többször.


A lovak régi-új barátja képes bloggal, rövid szabálymagyarázattal, és meglehet, hogy Celldömölk új sikersportjával jelentkezik. Két helyi család, és sok-sok támogató erőfeszítései legyőzték a viharos időjárást, az esőt, a szelet, a szokatlant. Így aztán jövőre lesz mifelénk foci (továbbra is, kézilabda, asztalitenisz), de egy új sport is visszatér, nagyon remélem. Lovasok, lovak,      nézők, akadályok, gyönyörű barátaink, mind-mind visszatérnek.


A sportág fejlődésével párhuzamosan sok változáson ment át, alapjai azonban változatlanok - azaz három versenyszámból áll ma is egy egy fogathajtó verseny - dij-, maraton- és akadályhajtásból. Sokáig főleg világ és európa bajnokságokon még versenyszám volt az un.bemutatás - de ezt főleg a megítélés szubjektivítása miatt törölték, ma már csak versenyen kívül, mint egy bemelegítésként, showként rendezik meg a VB hivatalos versenyei előtt.

Valamennyi versenyszám hibapontjainak összesége adja a végső sorrendet, - hazai és nemzetközi versenyeken versenyszámonként is, és összetettben is hírdetnek eredményt. Bajnokot, győztest csak az összetett eredmény alapján avatnak.


Akadályhajtás - a verseny utolsó napján a már megismert pályán kerül sor az összetett fogathajtóverseny "C" versenyszámára az akadályhajtásra, melynek távolsága 600 - 800 m - 20 kapuval nehezített, benne 2 - 4 összetett elem. Itt a versenykocsik, hátsó keréknyomtávjához igazított bójapárok között kell áthajtani a pályarajz szerinti vonalvezetésnek megfelelő sorrendben. A bóják tetején 1-1 labda van, s a versenyzőknek úgy kell közöttük keresztülhajtani, hogy a labda ne essen le. Az akadályokat dobogó és különféle kombinációk tarkítják, emelve ezzel a küzdelem nehézségét és csigázva a nézők érdeklődését.


Itt már a végleges helyezésre következtetni lehet, ugyanis a korábbi versenyszámok sorsolással megállapított sorrendje a verseny állásának megfelelően módosul: az elején indulnak a szerényebb eredményű versenyzők és utoljára az élen álló/k/: A hibátlan és alapidőn belül hajtók között összevetés dönt a versenyszám végső helyezéseiről, de ez már a végeredményt - egyéni és csapatversenyben nem befolyásolja.


honlap: www.lovasszovetseg.hu

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Én magam, korán találkoztam a föld legnemesebb állatával, pár hónapos koromban. Most ismét összejöttünk, szerintem mindketten, illetve sokan ők a lovak, és gazdáik, valamint én, újjászülettünk 2010. május 15-én szombaton. Aztán délután háromkor megérkezett a vihar, de mi csak mosolyogtunk rajta.

Ekkor, azért már nem voltam annyira mosolygós...

0
1 Jelentkezz be a szavazáshoz!

Hozzászólások

Eddig 16 komment érkezett ()

1. Valéria (szerkesztő)
2010. 05. 17. 20:15

Nem most el a eső?

Fogathajtás...hajaj...itt Mindszenten a most következő hétvégén lesz ugyanilyen rendezvény...Négynapos élvezet a lovak szerelmeseinek!!! Én is itt kedveltem meg ezt a szép és nagyon látványos sportot...korábban soha nem voltam fogathajtáson.. Fantasztikus a sok szép állat, a diszes fogatok, a zene, szóval egyáltalán az egész ünnep, mert nekem olyan ünnep jellege van...

Álomlátó ezekkel a szép képekkel kedvet csináltál :))

2. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 17. 20:21

Valéria, mindig gyors vagy. Nem számoltam meg, kb. 200 képet készítettem. Nyugodtan mondhatnám (írhatnám?) védettek a képek. Nem-nem védettek terjesztendők, szinte kötelező megnézni, és továbbküldeni ezeket. Nem engem reklámoztok, hanem az ember egyik legősibb barátját.

A kérdésedre, nem mosta el, hanem megvárta a délután 3 órát, aztán nekilátott, de mi ezen már csak mosolyogtunk..:)))

3. Valéria (szerkesztő)
2010. 05. 17. 20:36

akkor tényleg szerencsétek volt :) 200 kép??? Te jó ég! Persze nem csodálkozom...az ember teljesen fellelkesül, hát még akkor, ha ott a masina..:)

4. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 17. 20:41

Valéria! A 200 vagy akármennyi kép nálam egyáltalán nem szokatlan. Vasárnap már új műfajjal folytattam, a vihar következményeivel. Azonnal felteszem. Csak egy képet, mert magamat off-olnám.

5. Funyi1
2010. 05. 17. 21:20

Nagyon szépek!
.., és a képek is nagyon jók!
:)))

6. Atlasz
2010. 05. 17. 21:23

2. alomlato : Akkor küldöm is tovább egy tizenéves fogathajtó rokonomnak!

7. Valéria (szerkesztő)
2010. 05. 17. 21:53

ajaj...de sajnálatra méltó az a gyönyörű nagy és erős fa..amint a földön kicsavarva a vihar által hever...Jaj..de szomorú:(

8. gordius
2010. 05. 17. 22:42

nagyon szeretem a lovakat, egyszer már, most szilveszterkor simogattam egy igazi lovat, szeretnék közelebb kerülni hozzájuk, minden vágyam egyszer lovagolni végre, na és kocsikáznék is...

9. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 18. 0:19

Köszi Funyi!

10. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 18. 0:19

Atlasz! Nyugodtan.

11. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 18. 0:22

Gordius. Nem tudom, hogy felétek milyen lehetőségek vannak. Nálunk tíz km-en belül három helyen is lehet lovakat bérelni, persze elhatározás, na meg pénz kérdése is..::)))

12. zsati
2010. 05. 18. 9:58

Jók a képek!!!
Itt lakom 20-km távolságban,tudtam is róla,mégse mentem el....
Késő bánat....

13. gordius
2010. 05. 18. 11:37

lehetőségek nagyon jók vannak, az arány ennél is jobb, az utolsó félmondatod a bibi, ki kell várnom, amíg valaki ismerős és jótékony lovas ember meghív, nem egy kávéra, egy lovakkal történő ismerkedésre... viccet félretéve tényleg dolgozom a "projekten"

14. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 18. 12:21

Zati! Mindig van legközelebb...:)))

15. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 18. 12:22

Gordius, megoldod, érzem én...

16. alomlato/HCJD (szerkesztő)
2010. 05. 18. 19:48

Tisztelt és nem tisztelt kommentezők! A türelmi időszek lejárt, minden "bűnügyi" tudósítást azonnal törlök.

Írja meg véleményét, kérdéseit!

A szövegben nem lehet HTML-t használni, a linkeket pedig automatikusan aláhúzzuk. Az email cím megadása kötelező, de az oldalon nem jelenik meg. Ha van felhasználóneve, itt bejelentkezhet.

Hozzászólás:
 
Az IP-címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.